Audicions Íntimes

- Aquest event ja ha passat.
Audicions íntimes amb Xavier Xavarria i Talarn
9 desembre, 2020 @ 8:00 h - 17:00 h

Fitxa:
-Llicenciat en Filologia Catalana, en Història i Ciències de la Música, i M…
-Llicenciat en Filologia Catalana, en Història i Ciències de la Música, i Màster en Musicologia per la UAB. Va fer estudis musicals al Conservatori de Barcelona i a Anglaterra.
-És realitzador, guionista i locutor a l’emissora Catalunya Música (CCMA), i durant nou temporades va ser guionista i presentador del programa Clàssica de Televisió de Catalunya.
-Crític musical i col·laborador habitual a la Revista Musical Catalana i a Serra d’Or. És autor dels llibres Vint històries musicals i Música, Noucentisme, Barcelona, editats pel Museu d’Història de Barcelona.
-Imparteix conferències i Seminaris d’Història de la Música per a diverses entitats arreu de Catalunya i a Espanya, i és docent als cursos de Màster i Postgrau en diverses universitats catalanes i a l’ESMUC.
-Ha estat director artístic dels cicles de música clàssica de la Fundació Mas i Mas. I l’any 2014 va crear el cicle de recitals “Audicions Íntimes”, un format de concert original i innovador, del qual és director artístic i presentador, i que promou el diàleg entre músics i públic.
AUDICIONS ÍNTIMES
Nova data per l’audició que es va anul·lar.
Dimecres 9 de desembre, 18:00h Albert Guinovart, piano
Concerts de cambra comentats i amb diàleg amb els músics, presentats per Xavier Chavarria.
AUDICIONS ÍNTIMES és un cicle de concerts de música de cambra en un format original i innovador, que permet gaudir de la música des d’un punt de vista inusual i d’una forma més intensa i propera.
Els concerts estan protagonitzats per músics professionals i experimentats, amb una gran capacitat comunicativa. El repertori escollit per a cada recital és molt variat, amb petites joies de la música de cambra de totes les èpoques, on cada obra té un significat molt especial per al músic que la interpretarà i que compartirà amb els assistents.
L’amfitrió d’aquestes sessions és el musicòleg Xavier Chavarria, que farà de nexe entre músics i públic a través d’unes presentacions àgils i amenes, que permetran entendre i gaudir millor tot el que sentirem i veurem. També hi haurà explicacions per part dels intèrprets, que compartiran amb els assistents la seva vivència personal de la música, les intimitats de la interpretació i els secrets de les obres que tocaran al recital. Però, a més, els assistents podran fer preguntes i establir diàleg amb els músics: compartir les sensacions i les emocions que ens desvetlla la música ho convertirà en una experiència única, educativa, artística i molt enriquidora.
Per tant, AUDICIONS ÍNTIMES proposa un format de concert del tot original, una fórmula inèdita, que NO ES TROBA en l’oferta habitual de concerts i cicles a casa nostra, tradicionalment destinats a un públic més nombrós i relegat a un paper estrictament passiu, contemplatiu.
Les AUDICIONS ÍNTIMES són, doncs, recitals de proximitat, per a un grup reduït de públic, per tal de propiciar la relació i el contacte entre els assistents i els músics a través d’un diàleg íntim i distès.
Una experiència musical diferent.
Una manera més intensa de viure la música.
Audicions
Frederic CHOPIN (1810-1849)
Fantasia-Impromptu op. 66
Nocturn Op.27 n. 2
Dos Valsos Op. 64
Claude DEBUSSY (1862-1918)
Clair de lune
L’isle joyeuse
Albert GUINOVART
Novel·leta
Nocturn a Chloé
Arlecchino
Dues peces pròpies, que interpretarà el pròxim dimecres:
https://eu.steinway.com/en/a-legend/steinway-lunch-concerts/albert-guinovart-nocturn-a-chloe/
Format musicalment al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, va marxar a Londres per estudiar amb la pianista i pedagoga Maria Curcio, de qui va ser el seu assistent. La seva activitat musical es divideix en diferents vessants: composició, orquestració, docència, interpretació pianística i enregistraments.Com a pianista ha tocat amb orquestres com la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Sinfónica de Madrid, Sydney Festival Orchestra, Gürzenich Orchester-Kölner Philarmoniker, Orchestre Nationale de Montpellier, Helsinki Philharmonic Orchestra, Orchestre Nationale de Toulouse, Israel Chamber Orchestra o Franz Liszt de Budapest.Ha estat dirigit per Christopher Hogwood, Lawrence Foster, Franz Paul Decker, Edmon Colomer, Enrique Diemecke, Daniel Cohen, James Laughram, Josep Pons i Salvador Mas, entre d’altres. Ha col·laborat amb artistes com Victoria de los Ángeles, Ainhoa Arteta, Julia Migenes, Juan Diego Flórez o Nacho Duato.
En els seus recitales com a solista combina les seves obres amb les del gran repertori romàntic i clàssic. Ha enregistrat diversos discos amb obres de Joaquín Turina, Enric Granados, Isaac Albéniz, Albert Guinovart (Harmonia Mundi), Joaquín Rodrigo (EMI), Tangos simfònics (DECCA). El seu últim enregistrament és per a SONY Internacional, amb els seus dos primers concerts per a piano i orquestra amb The State Academy Symphonic Orchestra de San Petersburg dirigida per Vasily Petrenko, a més dels seus celebrats “Valsos poètics”.
El seu catàleg d’obres com a compositor inclou les òperes ATZAR (1998) i ALBA ETERNA (2009), el ballet TERRA BAIXA (1999), abundant música simfònica (entre aquestes, vuit concerts per a solista i orquestra) i una prolífica producció cambrística. Les seves obres han estat dirigides per directors com Neville Marriner, Phillipe Entremont, Lawrence Foster, Gianandrea Noseda, Franz Paul Decker o Vasily Petrenko; i arranjaments seus, per directors com Plácido Domingo o Gustavo Dudamel.
Es conegut també pels seus musicals: MAR I CEL (1988, 2004 i 2014) (premi Max a la millor composició 2006), FLOR DE NIT (1992 i 2014), Desconcerto Grosso (1994), GAUDÍ, el musical de Barcelona (2003), Paradís (2005) i La Vampira del Raval (2011)(premi Max a la millor composició 2012). També té dos Premis Butaca com a millor compositor (2008 per A la Toscana i 2012 per La vampira del Raval). El 2007 es va estrenar la versió alemanya de Mar i Cel (Der Himmel und das Meer) a l’Opernhaus de Halle, amb una nova orquestració simfònica.
En la seva vinculació amb el cinema ha creat la música per a diferents pel·lícules, entre les que destaquen El llarg hivern, dirigida per Jaime Camino i amb la qual va obtenir diversos premis. També destaca la seva col·laboració en l’orquestració de l’oscaritzada banda sonora de The Artist.
En el terreny audiovisual, ha compost la sintonia d’algunes sèries televisives de TV3 (Nissaga de Poder, Laberint d’ombres, Mirall trencat i El Cor de la Ciutat), així com de diferents muntatges teatrals dirigits per Sergi Belbel (TNC i CDN). També ha estat el creador de la música oficial dels Campionats Mundials de Natació 2003 i 2013, i de la música per celebrar el Tricentenari composta per a tres-cents cellos.
Des de 2002 és professor d’orquestració i composició en l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), i des del 2014 acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts i de Sant Jordi. També ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona de Música de 2014.
I el més recent de tot: a finals d’octubre, Albert Guinovart ha tret un nou disc titulat El Lament de la Terra, un àlbum que s’inspira en la necessitat d’implicar-nos activament en la cura del planeta i el respecte per al medi ambient. Va enregistrar-lo a l’Auditori de Barcelona juntament amb l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya), sota la direcció de Diego-Martín Etxebarria, el passat mes de desembre. És el seu tercer treball editat per Sony Classical, i també inclou Les mans del vent, el tercer Concert per a piano i orquestra del compositor, i l’obra simfònica El Somni de Gaudí.