Conferències

- Aquest event ja ha passat.
El canvi del clima: és una emergència?
6 juny @ 18:00 h

Fitxa:
Físic (1953). Ha treballat en Termodinàmica de processos irreversibles, Radiació solar i Teledetecció i, actualment, en Física ambiental i canvi climàtic. Ha estat l’impulsor de la creació dels estudis de Ciències ambientals a la UAB i a la UdG. Ha publicat una setantena d’articles científics i una desena de llibres; i ha col·laborat en la premsa escrita, especialment a La Vanguardia, Avui i El Temps. Actualment, és catedràtic de Física de la matèria condensada de la UAB, i President del Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ha estat secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans (2017-2021), i President de la Fundació Emys (2016-2021). Ha coordinat els dos primers “Informes sobre el Canvi Climàtic a Catalunya”. De 2011-2016 ha estat Secretari de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Ha estat guardonat amb un accèssit del premi Divulga, amb el premi de la Fundació Enciclopèdia Catalana a la Investigació Científica, amb el Premi Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el premi de literatura científica de la Fundació Catalana per a la Recerca i amb la Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
El canvi del clima: és una emergència?
Vivim cada dia amb la informació meteorològica que no abasta, amb confiança, més de dos o tres dies i, en canvi, socialment s’ha introduït un neguit sobre l’evolució del clima els propers anys. Són fiables les prediccions d’evolució del clima futur?
S’albiren en un termini curt transformacions ambientals que moltes vegades es qualifiquen com a catastròfiques i que caracteritzen les polítiques públiques en funció de com, aparentment, poden afectar el clima. Com es veu, des d’una perspectiva científica, tot aquest context?.
En aquesta conferència s’intentarà aportar una visió des de la ciència, serena i racional, sobre el qualificatiu d’emergència. Una visió que no hauria d’evitar el posicionament envers de com caldria que el món evolucionés respecte de les qüestions que té plantejades sobre l’ús i la generació de l’energia, tant pel que fa a les ciutats com a l’agricultura.