Conferències

El futur de l’energia
3 octubre @ 18:00 h

Fitxa:
Antonio Turiel (León, 1970) és investigador científic del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Té dues llicenciatures (Física i Matemàtiques) i un doctorat (Física Teòrica) per la Universidad Autónoma de Madrid. La seva feina de recerca es centra en el clima oceànic, els recursos naturals i la sostenibilitat. Ha publicat més de 100 articles en revistes científiques internacionals, ha fet més de 300 contribucions a congressos, ha participat en 22 projectes d’investigació i en 8 contractes industrials. També ha dirigit 5 tesis doctorals i té una patent. És membre del Comitè Científic Assessor de la missió SMOS de l’Agència Espacial Europea i coordinador de la Plataforma Temàtica Interdisciplinar TELEDETECT, que aplega tota la recerca en observació remota de la Terra al CSIC. Amb més de 15 milions de pàgines vistes, el seu blog divulgatiu, The Oil Crash, és una referència en castellà sobre els problemes de sostenibilitat de la nostra societat i particularment pel que fa a la crisi energètica. Ha comparegut com a expert tant davant dels parlaments autonòmics d’Euskadi, Catalunya i La Rioja, com al Congrés de Colòmbia i al Senat d’Espanya.
El futur de l’energia
Durant els últims anys, s’ha evidenciat que hi ha un problema capital amb l’energia, ja des d’abans de la invasió russa d’Ucraïna, i que s’ha intensificat després. En alguns moments, els preus de l’energia en les seves diverses formes es dispara i això s’acumula a altres problemes, com els de la cadena de subministraments, la carestia dels aliments o l’escassedat de xips. A altres països, els problemes són molt més grossos, amb revoltes per falta d’aliments o combustible.
Hi ha un fil conductor de tots aquests problemes? En aquesta xerrada veurem que la crisi energètica no és quelcom accidental ni transitori, sinó una situació estructural que s’esperava per al començament d’aquest segle XXI. Veurem que el problema amb els combustibles fòssils (petroli, carbó i gas natural) no és només que calgui desterrar-los per lluitar contra el Canvi Climàtic: és que cada vegada n’hi ha menys. Juntament amb l’escassedat de l’urani, l’imperatiu de fer una transició cap a un model 100% renovable és ja inajornable. Però les renovables també tenen els seus problemes i limitacions.
Davant d’això, què podem fer? Quines són les millors estratègies a seguir? Com podem fer front a aquesta crisi múltiple de sostenibilitat de la nostra civilització? Aquests seran alguns dels temes que abordarem en aquesta conferència.