Conferències

- Aquest event ja ha passat.
El mar i les nostres vides: el paper dels microorganismes
12 novembre, 2019 @ 18:00 h

Fitxa:
Conferenciant: Esther Garcés I Pieres Fitxa: Esther Garcés i Pieres (Caldes…
Conferenciant:
Esther Garcés I Pieres
Fitxa:
Esther Garcés i Pieres (Caldes de Montbui, 1970) és llicenciada en Biologia per la UAB, doctora en Biologia per la UB i Investigadora del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, on dirigeix un grup de recerca sobre Processos Biològics Litorals. En el camp de la biologia marina fa anys que s’ha especialitzat en la diversitat i ecologia dels microorganismes planctònics de l’ecosistema costaner, particularment en les espècies de fitoplàncton tòxic i nociu de la Mediterrània, en els efectes de les seves proliferacions en els ecosistemes i en les implicacions que tenen per a la salut humana. És autora de més d’un centenar treballs de recerca en revistes internacionals, ha promogut diferents iniciatives de divulgació de la ciència i és autora de diversos llibres de divulgació científica com 100 secrets dels Oceans.
Entrevista a l’Esther Garcés del portal calderi.cat
El mar i les nostres vides: el paper dels microorganismes
Els oceans ens proporcionen aliment, modulen el clima i són el veritable pulmó de la Terra. És un bé que usa tota la humanitat i alhora volem que estigui en un bon estat. Bona part d’aquest paper fonamental recau en els organismes que suren lliures a la columna d’aigua: el plàncton. Aquest grup és format per bacteris, arqueus, protists, animals. Molts organismes planctònics són microscòpics i alguns amb capacitat de fer fotosíntesis, són el que anomenem fitoplàncton, les petites plantes de la mar. La vida marina depèn en bona mesura d’aquests organismes més petits, perquè són abundants, tenen papers essencials en el funcionament del cicles com el carboni, a més de constituir la base de les xarxes tròfiques. Ocasionalment, al mar, el fitoplàncton creix de manera ràpida i desmesurada. Aquest fenomen s’observa fàcilment en cales més o menys tancades de la nostra costa, arreu de la Mediterrània i del món. És el que anomenem proliferació d’algues i algunes d’elles poden ser nocives i tòxiques per a l’ecosistema o per a l’home. El creixement d’algues nocives a les costes representa un greu problema ambiental i de salut pública. Tot i el seu impacte socioeconòmic, encara no se sap què en desencadena el seu desenvolupament i la seva desaparició.
Així, en la xerrada abordaré diversos aspectes de la biologia de les microalgues i dels seus efectes en l’ecosistema, com el paper de la identitat de les espècies, la presència real o aparent d’organismes invasors, o les modificacions en el funcionament dels ecosistemes provocats directament o indirectament per l’home. Aquests aspectes no són banals i s’utilitzen àmpliament en directives ambientals europees que vetllen per la salut dels nostres mars que, a la vegada, influeix en el benestar humà.