Conferències

- Aquest event ja ha passat.
ESTAT DEL BENESTAR I DESIGUALTATS SOCIALS
26 febrer, 2019 @ 18:00 h

Fitxa:
Conferenciant: Gemma Ubasart i González Fitxa: Professora de l’Àrea de Cièn…
Conferenciant:
Gemma Ubasart i González
Fitxa:
Professora de l’Àrea de Ciència Política i Vicedegana de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona. Analista política a mitjans de comunicació.
Doctora, DEA i Llicenciada en Ciència Política per la UAB; DEA en Dret i Màster Europeu en Sistema Penal i Problemes Socials per la UB. Internacional Diploma in Critical Criminology. Postgrau en Investigació Social Aplicada i Anàlisi de Dades pel CIS.
Ha realitzat estades de recerca i/o impartit docència a la London School of Economics and Political Science, Università di Padova, University of Ottawa, Sciences Po- Paris i Instituto de Altos EstudiosNacionales de l’Equador. Ha gaudit de beques postdoctorals a la Universidad Autónoma de Madrid (Alianza 4 Universidades) i a la Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (Prometeo).
Actualment fa recerca i escriu sobre polítiques públiques, govern local i Estat del benestar; moviments socials i conflicte polític; política catalana i espanyola; Amèrica Llatina.
Estat del benestar i desigualtats socials
L’Estat del benestar es consolida als països democràtics occidentals a partir de la segona guerra mundial. Encara que existeixen importants antecedents d’introducció de la dimensió social, no es fins aquell moment que es fa de manera sistemàtica i estructural. L’Estat, doncs, entra a regular i actuar fortament l’esfera econòmica i s’erigeix com a prestador de serveis que fan efectius drets socials. L’Estat (i la pròpia administració pública) transforma la seva naturalesa esdevenint més complex i amb moltes més atribucions que l’Estat liberal.
Un dels principals objectius de l’Estat del benestar és la generació de ciutadania social que implica la concessió de drets socials (junt als civils i polítics), és a dir, la garantia de condicions materials de subsistència. Mitjançant polítiques pre-distributives i re-distributives, l’Estat del benestar cerca construir a la vegada societats més igualitàries i amb persones més lliures.
El món en què vivim ha canviat molt respecte al de la segona meitat del XX: avui és més globalitzat, interdependent i complex. Estem davant del repte de construir polítiques econòmiques i socials que incorporin aquell esperit en ple segle XXI.