Conferències

- Aquest event ja ha passat.
Evolució humana i el primer gran “exode” d´Àfrica a Europa
22 gener, 2019 @ 18:00 h

Fitxa:
Conferenciant: Jordi Serrallonga i Atset Fitxa: Jordi Serrallonga (Barcelon…
Conferenciant:
Jordi Serrallonga i Atset
Fitxa:
Jordi Serrallonga (Barcelona,1969) és arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i professor universitari… En definitiva, un primat domesticat per la cultura i apassionat per la ciència i els viatges. Li agrada alternar el vell barret fedora i el quadern de camp –elements indispensables a les seves expedicions arqueològiques, primatològiques i antropològiques per Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa i Oceania–, amb la pipa, l’aula i el laboratori. Com a investigador, dirigeix HOMINID Grup d’Orígens Humans, mentre que, en el camp de la docència, després d’una llarga etapa com a professor a la UB, ara és docent de la Universitat Oberta de Catalunya i imparteix classes de Màster a la UAB i la UdG. També és assessor del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Pel que fa a la divulgació científica comissaria diferents exposicions, imparteix nombroses conferències, participa en diversos mitjans de comunicació (premsa escrita, ràdio i televisió) i escriu llibres destinats al gran públic. Per exemple: Los Guardianes del Lago. Diario de un arqueólogo en la tierra de los maasai (Ed. Mondadori), Regreso a Galápagos. Mi viaje con Darwin (Ed. Niberta-UOC), África en 10 Palabras. Mi manual de supervivencia en la jungla de asfalto (Plataforma Editorial).
Evolució humana i el primer gran “exode” d´Àfrica a Europa.
En el segle XIX, Charles R. Darwin gosà proposar que els humans compartíem un ancestre comú amb els nostres cosins més propers: els grans simis (ximpanzés i goril·les); això va suposar un gran enrenou i una ofensa directa per a les classes benestants noucentistes que es consideraven descendents de bells i intel·ligents Homo sapiens. Mai, d’una mona peluda! Però l’escàndol adquiriria major volada quan Darwin suggerí que el Bressol de la Humanitat no era un altre que l’aleshores incomprès continent africà. Era del tot inadmissible; els europeus presumíem de ser els hereus del Món Clàssic…, del ric i esplendorós llegat grecoromà. La civilització del Nord era l’oposat a l’estat salvatge que, de forma injusta, s’havia atribuït a l’Àfrica.
Avui, gràcies a les excavacions arqueològiques i paleontològiques a l’Àfrica, i amb la troballa de nombrosos fòssils d’homínids, podem afirmar que Darwin tenia raó: l’origen dels humans és africà. Malgrat tot, després de molts anys de recerques i nous descobriments que proven, amb fermesa, les teories de Darwin, encara segueix existint un cert rebuig a la idea d’un origen simiesc i africà de la Humanitat. Per què? Potser perquè alguns de nosaltres no hem deixat de ser una colla de geocèntrics, antropocèntrics i egocèntrics. És per això que us proposem aquest viatge per la vida i obra de Darwin: la millor eina per entendre la història dels nostres orígens més remots.