Conferències

- Aquest event ja ha passat.
Garbuix a la justícia espanyola? Què hi té a dir la intel·ligència artificial?
23 maig @ 18:00 h

Fitxa:
Jordi Nieva Fenoll és Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona. Autor d’una extensa obra, en la qual destaquen les monografies “El fet i el dret a la cassació penal”, “La cosa jutjada”, “La valoració de la prova”, “El dubte en el procés penal” i “Intel·ligència Artificial i procés judicial”. Professor visitant a diverses Universitats d’Alemanya, Itàlia, França i de la majoria de països d’Amèrica Llatina. Doctor Honoris Causa per cinc d’aquestes universitats americanes.
Garbuix a la justícia espanyola?
Què hi té a dir la intel·ligència artificial?
La situació del sistema judicial espanyol no és insòlita a la Unió Europea, però sí és impròpia de països plenament democràtics. Hi ha massa discrecionalitat influenciada per la política en el nomenament dels membres dels alts tribunals, a més d’un sistema d’oposició per accedir a la carrera judicial que no és transparent, a l’ensems de ser tècnicament arcaic. A banda d’això, sovint trobem resolucions judicials que trenquen la separació de poders, adoptant els tribunals decisions polítiques pròpies d’un govern o d’un parlament, la veu dels quals resta així silenciada. Això es deu, sobretot, a la freqüent ideologització del col·lectiu de jutges, ideologia que de vegades es manifesta àdhuc amb frivolitat.
Finalment, el sistema no està en absolut preparat per acollir una eina que canviarà –ja ho ha fet– profundament les nostres vides en el futur: la intel·ligència artificial. Influirà considerablement en la feina d’advocats i jutges, i cal començar a explicar com serà aquest futur.