Monogràfics

- Aquest event ja ha passat.
Història del Jazz i del Swing – Sessió 2
19 desembre, 2022 @ 18:00 h

Fitxa:
Pau Fuster ha estudiat música a l’Institut Llongueras i al Taller de Músics de Barcelona. Després va cursar estudis de Televisió a l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV), de Cinema al Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC), i Regidoria d’Espectacles al Taller de Tecnologies de l’Espectacle (TTE). Actualment, treballa com a regidor d’Òpera al Gran Teatre del Liceu. Gran aficionat al jazz, he dirigit i presentat el programa de ràdio Ganes de Jazz a l’emissora RSK a Barcelona. Ha fet conferències sobre temàtiques del jazz a l’Ateneu Barcelonès, Say it Loud (Cicle de música negra de Barcelona), Sonaswing, Miravins, Festival de Jazz Antic de Sitges, Ateneu Igualadí, Festival Vijazz, entre d’altres. Realitza regularment cursos i conferències sobre temàtiques de jazz a diferents Centres Cívics de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.
L’era del swing, el jazz que es balla
El jazz de Nova Orleans es fa popular i serà la primera música pop de la història, amb grans estrelles com Duke Ellington, Benny Goodman o Count Basie. Els adolescents ballaran aquella música alegre, que interpretaran unes orquestres amb grans músics. Nova York en serà el centre cultural i d’oci i Harlem, la seva capital. La música afroamericana esdevé la més popular dels EEUU.
La música i els esdeveniments històrics que han succeït als Estats Units van estretament lligats a la música, així doncs serà també necessari que allò que escoltem se situï dins un context històric.
Es vol aconseguir sortir d’alguns estigmes que arrosseguen el Jazz, ja sigui per ser una música culta i/o pretensiosa, com una música que només sonava a locals de “mala vida”. Aquestes i altres creences han fet molt mal en la difusió i comprensió d’un moviment cultural que ha marcat la música dels dos darrers segles, fins a un punt que es pot afirmar que, sense el jazz, cap música occidental del darrer segle sonaria com ho fa.