Conferències

- Aquest event ja ha passat.
La justícia Espanyola: punts forts i punts febles
15 juny, 2021 @ 18:00 h

Fitxa:
Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona. Autor d’una extensa obra, entre la qual destaquen les monografies “La cosa jutjada”, “La valoració de la prova”, “El dubte en el procés penal” i “Intel·ligència Artificial i procés judicial “. Professor visitant en diverses universitats d’Alemanya, Itàlia, França i de la majoria de països d’Amèrica Llatina. Doctor Honoris Causa per cinc d’elles.
La justícia espanyola és formalment i estructuralment com la Justícia de qualsevol altre país democràtic de l’entorn europeu. Segueix el sistema de les dues instàncies més un recurs davant d’un tribunal suprem, està vinculada pels drets reconeguts al Conveni Europeu de Drets Humans i a la Constitució espanyola, és independent del Govern i del Parlament i resol els temes més burocràtics amb autonomia a través del Consell General del Poder Judicial.
Malgrat això, la Justícia espanyola pateix tres problemes que, malgrat no ser insòlits al món, sí han tingut el seu impacte en les darreres dues dècades aproximadament: una creixent ideologització d’alguns jutges, un marcat conservadorisme d’una part del col·lectiu i un sistema molt antiquat d’accés a la carrera judicial, de formació continuada i d’elecció dels jutges dels grans tribunals i dels vocals del Consell General del Poder Judicial. Aquests tres factors, a banda de problemes estructurals i pressupostaris sistèmics, són els que posen en qüestió la seva qualitat davant la ciutadania.