Conferències

- Aquest event ja ha passat.
La masculinitat (no) sentimental en el cinema clàssic de Hollywood
28 febrer @ 18:00 h

Fitxa:
Núria Bou és professora titular de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. En l’actualitat dirigeix el Màster Oficial en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporanis a la mateixa universitat. És autora dels llibres: La mirada en el temps. Mite i passió en el cinema de Hollywood (Ed. 62, 1996, Premi d’assaig Josep Vallverdú), Plano/Contraplano. De la mirada clásica al universo de Michelangelo Antonioni (Ed. Biblioteca Nueva, 2002), Deesses i tombes. Mites femenins en el cinema de Hollywood (Ed. Proa, 2004), premi Carles Rahola. Amb Xavier Perez ha coescrit Cent anys d’espectacle. Història del cinema (Ed. Graó, 1995) i El temps de l’heroi. Èpica i masculinitat en el cinema de Hollywood (Paidós, 2000). Ha dirigit projectes de recerca competitius sobre actrius espanyoles durant el franquisme i ha coordinat amb Xavier Pérez les monografies El cuerpo erótico de la actriz. España, Italia y Alemania, 1935-1945 (Cátedra, 2018) i El deseo femenino en el cine español. Arquetipos y actrices, 1939-75 (Cátedra, 2022).
La masculinitat (no) sentimental en el cinema clàssic de Hollywood
En el cinema clàssic de Hollywood els herois masculins no sempre podien exterioritzar els seus sentiments o les seves emocions. És per això que estaven permanentment en moviment, encavalcant accions sense parar?
Responent a aquesta pregunta s’explicarà com funcionaven les narracions del cinema clàssic de Hollywood a partir del gènere d’aventures i es veurà la funció que acomplien els herois mostrant-se sempre en frenètiques accions.
Ens preguntarem també si els protagonistes heroics d’altres gèneres cinematogràfics com la comèdia, el musical, el cinema bèl·lic, el melodrama, el cinema negre o el western van poder exterioritzar els seus sentiments i, en el cas que hi hagués aquesta possibilitat, com aquests personatges masculins van seguir mantenint una aparença de fortalesa i virilitat, aconseguint ser novament imatges mítiques d’acció.