Conferències

- Aquest event ja ha passat.
La mirada bòrnia: reflexions al voltant de les dones, violència masclista i creació artística
10 març, 2020 @ 18:00 h

Conferenciant:
Montse Gatell I Pérez
Fitxa:
Nascuda (per accident) a Sabadell. Filla de Castellar del Vallès.
Doctora en Estudis de llengua i literatura catalanes i estudis teatrals per la UAB. Llicenciada en Filologia catalana per la UOC i en Filologia semítica (àrab) per la UB. Màster d’Humanitats: Art, cultura i literatura contemporànies de la UOC.
La seva tesi doctoral és un estudi sobre l’obra del Pallars de Maria Barbal: «El cicle del Pallars de Maria Barbal: memòria de la Guerra Civil i l’èxode rural». Té diverses publicacions sobre l’obra de Barbal i les narratives de la memòria. El seu àmbit d’estudi és el que comprèn la literatura contemporània, especialment les narratives de la memòria i de la violència contra les dones. Va ser presidenta de l’Institut català de les dones del 2011 al 2016. Anteriorment, en l’àmbit polític, ha estat regidora i alcaldessa de l’Ajuntament de Castellar del Vallès.
Actualment, és professora de secundària a l’escola El Casal i a la Universitat Oberta de Catalunya i es dedica a la recerca en l’àmbit dels estudis literaris.
La mirada bòrnia: reflexions al voltant de les dones, violència masclista i creació artística.
Montserrat Roig va proposar la metàfora de la mirada bòrnia per parlar de la doble mirada que han de tenir les dones forçades per la situació d’invisibilitat a què la Història les ha relegades: amb un ull, les dones han de mirar l’exterior i, amb l’altre, el seu propi interior. Aquesta imatge correspon a la necessitat de conquerir l’espai públic i, alhora, de reivindicar-se com a individus amb identitat i autoritat.
A partir d’aquesta reflexió, la conferència pretén bastir un discurs que posi l’accent en la dificultat per reconèixer les dones creadores i les seves obres, és a dir, per reconèixer l’autoritat de les dones també en l’àmbit cultural.
Quines causes propicien aquesta invisibilitat? Quin sistema social, polític i cultural legitima aquesta discriminació? Com es concreta la subordinació femenina en l’àmbit de la cultura? Com han estat representades les dones en la literatura, la pintura, el cinema…? Com es representen a elles mateixes, un cop autoritzades?