Conferències

- Aquest event ja ha passat.
La nova astronomia de raigs gamma de molt alta energia: Una finestra a l’univers extrem
27 novembre, 2018 @ 18:00 h

Fitxa:
Conferenciant: Lluís Font i Guiteras Fitxa: Nascut a Castellar del Vallès l…
Conferenciant:
Lluís Font i Guiteras
Fitxa:
Nascut a Castellar del Vallès l’any 1966, és Doctor en Ciències Físiques per la UAB, professor titular del Departament de Física de la UAB, en l’àrea de Física Aplicada i cap de la Unitat de Física de les Radiacions.
Té una experiència de més de 20 anys com a docent a la UAB. La seva recerca està orientada a la detecció de radiació ionitzant i a les seves aplicacions en àmbits molt diversos.
Va realitzar la seva tesi doctoral en el camp de la dosimetria radó, on va desenvolupar un model per a la simulació de l’entrada i acumulació del gas radioactiu radó en recintes tancats des del punt de vista dinàmic.
El desembre de 1998 es va incorporar a la col·laboració MAGIC, tot iniciant així la seva recerca en astronomia gamma de molt altes energies amb telescopis de llum Txerenkov. Membre fundador de CTA, el projecte líder mundial en els propers anys en aquest camp.
Ha publicat més de 180 articles en revistes internacionals de prestigi, entre els que destaquen 5 a la revista Science.
Actualment és el director de CERES (Centre d’Estudis i Recerca Espacials) de la UAB i co-director de l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya).
En aquesta conferència parlarem de quins fenòmens de l’Univers podem observar des de la Terra amb l’anomenada astronomia gamma de molt altes energies. Aquesta astronomia és jove, està en una fase de clara expansió, i ens permet d’observar l’univers des d’una finestra que es va obrir per primer cop l’any 1989 quan amb el telescopi de llum TxerenkovWhipple, a Arizona, es va detectar radiació electromagnètica en el rang de les molt altes energies provinent de la nebulosa del Cranc. A partir d’aquest moment, i amb la continuada millora d’aquest tipus de telescopis, els astrofísics han anat observant cada cop més objectes que emeten raigs gamma de tan alta energia. Per tal de concentrar tanta energia en aquests raigs, és necessari que hi hagi mecanismes d’acceleració molt potents en entorns on hi ha camps elèctrics i magnètics molt elevats. Es tracta, doncs, d’estudiar un univers extrem. Començarem amb una introducció a aquesta astronomia explicant com funcionen els telescopis de llum Txerenkov, per continuar amb una descripció dels processos mitjançant els quals es poden emetre raigs gamma de molt alta energia, i quina informació podem extreure’n. Acabarem amb una petita introducció al projecte CTA, dins el qual es construiran dos observatoris de raigs gamma de molt alta energia: un a l’observatori El Roque de los Muchachos a la illa canària de La Palma, i l’altra a Xile. Tot explicat amb un llenguatge accessible a tothom.