Conferències

- Aquest event ja ha passat.
L´alzheimer i les seves repercussions psicològiques a la persona que cuida. Com intervenir
3 desembre, 2019 @ 18:00 h

Fitxa:
Conferenciant: Sandra Poudevida I Jürschik Fitxa: Doctora en Psicologia i P…
Conferenciant:
Sandra Poudevida I Jürschik
Fitxa:
Doctora en Psicologia i Psicooncòloga. Va realitzar el seu doctorat i es va formar en recerca en l’Institut Municipal de Recerca Mèdica de Barcelona. Durant 20 anys va treballar com a terapeuta, a nivell grupal i individual, atenent persones amb malalties cròniques i terminals. Actualment, treballa en la Fundació Pasqual Maragall. La seva labor està dirigida a vetllar per la qualitat de vida i l’estat d’ànim dels que cuiden les persones amb la malaltia d’Alzheimer. Després de dissenyar una intervenció, basada en grups terapèutics, aquesta va ser validada científicament i va demostrar tenir efectes positius sobre l’estat emocional del cuidador assistent als grups. Ara ,forma a altres psicòlegs per a fer extensible aquesta intervenció a altres territoris de l’estat espanyol.
L´alzheimer i les seves repercussions psicològiques a la persona que cuida. Com intervenir.
Més de 800.000 persones a Espanya pateixen Alzheimer o altres formes de demència. El 80% viuen en el seu domicili amb un familiar que és el cuidador principal i que dedica unes 15 hores diàries a atendre les seves necessitats. El cuidador veu com van reduint-se tots els aspectes de la seva vida personal, laboral i social, en un context de desorientació, falta de recursos i d’informació, havent de renunciar sovint a la cura d’un mateix.
La qualitat de l’atenció a les persones que pateixen Alzheimer ve donada per la persona que dedicarà el seu temps a la seva cura, per la qual cosa el benestar del malalt depèn en gran part de la salut i el benestar del seu cuidador. És imprescindible proporcionar suport al cuidador principal i acompanyar-lo en aquest procés; per la qual cosa es requereix un esforç institucional per a posar sobre la taula el paper del cuidador i la seva protecció.
En la FPM s’ha dissenyat una intervenció basada en grups terapèutics amb cuidadors que ha estat validada en l’estudi cuidem, del qual es resumiran els seus resultats.