Conferències

- Aquest event ja ha passat.
L’enginy (in)visible
16 novembre, 2021 @ 18:00 h

Fitxa:
Núria Salán Ballesteros (Barcelona, 1963) és llicenciada en Química per la UB, doctora en Ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica a la UPC Ha estat professora de l’Escola de Mines de Manresa, impartint assignatures de Tecnologia de materials. L’any 1997 s’incorpora al Campus de la UPC a Terrassa com a professora del departament de Ciència dels materials i Enginyeria metal·lúrgica; i és sotsdirectora de Promoció institucional i estudiantat de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) des de 2015. És membre de la Societat Catalana de Tecnologia, l’Assemblea General de la qual la va triar com a presidenta l’any 2016, i ha estat reelegida per al càrrec l’any 2018. Com a investigadora, ha participat en més de 25 projectes de recerca, col·laborant amb empreses o organismes nacionals i internacionals, té dues patents i ha publicat més de 50 articles de recerca en l’àmbit dels acers inoxidables, del metall dur i dels recobriments tècnics. En Innovació Docent, va ser impulsora i Coordinadora Acadèmica del projecte RIMA (Recerca i Innovació de Metodologies d’Aprenentatge), de l’ICE de la UPC, que agrupava col·lectius temàtics vinculats al desenvolupament i implantació de competències genèriques en estudis tècnics, o en metodologies de treball i/o aprenentatge. Ha participat en nombrosos projectes d’innovació docent, dels quals sis han rebut el reconeixement de la UPC (Premi UPC a la Qualitat en Docència Universitària, modalitat “Premi a la Iniciativa Docent”), i en quatre ocasions han estat guardonats amb la Distinció Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya per projectes relacionats aprenentatge amb recursos multimèdia o el projecte Inspire3 També s’ha involucrat activament en la promoció de la dona en les carreres tècniques. L’any 2000 va ser secretària del I Congreso Nacional de las Mujeres y la Ingeniería a Terrassa. També ha col·laborat en totes les edicions del Programa Dona de la UPC per apropar els estudis tecnològics a les estudiants de secundària, i també va impulsar la creació, des del curs 2013-2014, del programa de mentoria M2m per a alumnes d’enginyeria Al juny de 2011 va ser nomenada Coordinadora Acadèmica del Programa de Gènere de la UPC, des d’on es van impulsar i implementar els successius Plans d’Igualtat d’Oportunitats de la UPC. L’any 2019, va ser impulsora com a Comitè Organitzador del WSCITECH 2019 (Congrés de les Dones, la Ciència i la Tecnologia), que es va celebrar els dies 6 i 7 de març a Terrassa. L’any 2017 va rebre el Premi “Mujer y Tecnología” de la Fundación Orange, per la seva tasca divulgadora de la tecnologia a la societat, en general, i a les dones i noies, en particular.
Els models que hem tingut, a la nostra infantesa, de persones “inventores” han estat majoritàriament (o totalment) amb nom d’home. Això ha contribuït a crear una idea que “les dones no hem inventat coses” i, inevitablement, ha generat un allunyament de la tecnologia i l’enginyeria (com a fonts d’invenció) per al públic femení.
En aquesta xerrada es fan visibles noms i històries de dones que, juntament amb els seus companys homes (que sí que surten als llibres), han contribuït que la nostra vida sigui més còmoda. I a més veurem com ha afectat això a la nostra realitat
Més enllà de ser una xerrada reivindicativa, és una xerrada que intenta fer justícia davant la (in)visibilitat que han tingut aquestes pioneres en la nostra història i la configuració dels nostres models.