Conferències

Materials: la veritable revolució del S.XX
24 octubre @ 18:00 h

Fitxa:
Núria Salán Ballesteros (Barcelona, 1963) és llicenciada en Química per la UB, doctora en Ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica a la UPC Ha estat professora de l’Escola de Mines de Manresa, impartint assignatures de Tecnologia de materials. L’any 1997 s’incorpora al Campus de la UPC a Terrassa com a professora del departament de Ciència dels materials i Enginyeria metal·lúrgica, i és sotsdirectora de Promoció institucional i estudiantat de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) des de 2015. És membre de la Societat Catalana de Tecnologia, l’Assemblea General de la qual la va triar com a presidenta l’any 2016. Ha tornat a ser reelegida pel càrrec l’any 2018. Com a investigadora, ha participat en més de 25 projectes de recerca, col·laborant amb empreses o organismes nacionals i internacionals, té dues patents i ha publicat més de 50 articles de recerca en l’àmbit dels acers inoxidables, metall dur i recobriments tècnics. En Innovació Docent, va ser impulsora i Coordinadora Acadèmica del projecte RIMA (Recerca i Innovació de Metodologies d’Aprenentatge), de l’ICE de la UPC, que agrupava col·lectius temàtics vinculats al desenvolupament i implantació de competències genèriques en estudis tècnics o en metodologies de treball i/o aprenentatge. Ha participat en nombrosos projectes d’innovació docent, dels quals sis han rebut el reconeixement de la UPC (Premi UPC a la Qualitat en Docència Universitària, modalitat “Premi a la Iniciativa Docent”); i en quatre ocasions han estat guardonats amb la Distinció Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya per projectes relacionats amb l’aprenentatge amb recursos multimèdia o amb el projecte Inspire3 També s’ha involucrat activament en la promoció de la dona en les carreres tècniques. L’any 2000 va ser secretària del I Congreso Nacional de las Mujeres y la Ingeniería a Terrassa. També ha col·laborat a totes les edicions del Programa Dona de la UPC per apropar els estudis tecnològics a les estudiants de secundària. I també va impulsar la creació, des del curs 2013-2014, del programa de mentoria M2m per a alumnes d’enginyeria Al juny de 2011 va ser nomenada Coordinadora Acadèmica del Programa de Gènere de la UPC, des d’on es van impulsar i implementar els successius Plans d’Igualtat d’Oportunitats de la UPC. L’any 2019, va ser impulsora com a Comitè Organitzador del WSCITECH 2019 (Congrés de les Dones, la Ciència i la Tecnologia), que es va celebrar els dies 6 i 7 de març a Terrassa. L’any 2017 va rebre el Premio “Mujer y Tecnología” de la Fundación Orange, per la seva tasca divulgadora i per acostar la tecnologia a la societat en general i a les dones i noies en particular.
Materials: la veritable revolució del S.XX
Se n’ha parlat molt de les revolucions que han canviat la nostra societat; i que moltes de les quals s’han produït al darrer segle. De la que no se’n parla gaire (o gens) és de la revolució dels materials, que han permès materialitzar tots (o molt bona part) dels avenços dels que ens hem beneficiat.
El que podíem disposar a començaments del segle .XX (en l’àmbit dels materials) no té res a veure amb el que podem disposar ara: aliatges metàl·lics de tota mena i amb diversitat de característiques, polímers que responen a necessitats específiques, ceràmics que “no es trenquen”, materials compostos que permeten “tocar” el que fa un temps eren només somnis. Els materials “a mida”.
I sense aquesta revolució, la nostra vida seria molt, molt diferent.
En aquesta xerrada farem un repàs a alguns des materials que han evolucionat molt, de la mà d’exemples del nostre dia a dia; i també parlarem de solucions “futuristes” que ara estan al nostre abast. I tot això és possible gràcies a l’enginyeria de materials!