Conferències

- Aquest event ja ha passat.
PATRIMONI DE LES ARENES
3 març, 2020 @ 18:00 h

Fitxa:
Conferenciant: Roger Rocavert, Esteve Prat, Òscar Masó Fitxa: Es farà un re…
Conferenciant:
Roger Rocavert, Esteve Prat, Òscar Masó
Fitxa:
Es farà un repàs a les comunicacions llegides durant les Jornades Europees del Patrimoni 2018 dedicades a Les Arenes, a càrrec de tres dels participants en aquelles Jornades:
Roger Rocavert: Presentació i resum de les comunicacions de les JEP 2018, publicades a la revista Plaça Vella: del procés de bruixeria contra Violant Carnera als refugiats de la Guerra Civil i els records i vivències dels estiuejants.
Esteve Prat: Les Arenes: lloc geogràfic, històric, paisatgístic, artístic i de salut. Ermita i veïnat de Castellar del Vallès.
Òscar Masó: L’atractiu natural de les Arenes vist per un excursionista.
El Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història és una entitat fundada oficialment l’any 1982 amb el nom d’Arxiu d’Història de Castellar, originàriament amb l’objectiu de recollir tota la documentació possible relacionada amb aquest municipi, així com objectes relacionats amb la seva història. Des dels seus inicis publica la revista Plaça Vella, que enguany ha arribat al seu número 60. L’entitat, tradicionalment molt enfocada a la Història, darrerament s’ha reconvertit en Centre d’Estudis per acollir tots els camps del coneixement relacionats amb el municipi de Castellar. Actualment, compta amb les seccions d’Història, d’Art i de Literatura i un important arxiu amb documentació històrica del municipi; i organitza tota mena d’actes i activitats. L’entitat té una base social de 160 socis i el suport de l’Ajuntament de Castellar.
Patrimoni de les Arenes
En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni del 2018 el Centre d’Estudis de Castellar va fer una trobada a l’antic Hostal de Les Arenes, on durant tot un matí de dissabte es varen fer un seguit d’intervencions amb l’objectiu d’apropar i donar a conèixer a la ciutadania l’entorn de Les Arenes. El dia següent es va completar amb un recorregut que partia de la casa de l’Illa i passava per l’ermita, el riu i les cases de Les Arenes, per copsar de manera tangible la bellesa i l’interès històric de tot aquell entorn. Les presentacions van anar a càrrec d’Esteve Prat, Gemma Perich, Òscar Masó, Joan Roura, Roger Rocavert, Anton Carbonell, Las Siervas de María, M. Teresa Relat i Pere Moratonas.
La presentació que farem a L’Aula d’Extensió Universitària serà un compendi del material que es va aportar en aquelles jornades: un resum de la història de l’indret, des dels orígens medievals fins a la colònia d’estiueig sorgida a principis de segle XX (una de les primeres del país) i els esdeveniments que hi van tenir lloc durant la Segona República i la Guerra Civil, passant per la importància de l’entorn natural i paisatgístic, des del punt de vista de l’estiueig i l’excursionisme.