Conferències

- Aquest event ja ha passat.
Què fa fora de l’escenari? El dia a dia del ballarí
26 abril, 2022 @ 18:00 h

Fitxa:
Estudis: Oriol Martorell (Grau Elemental de Dansa), Institut del Teatre (Grau Mig de Dansa), Centro de Danza Víctor Ullate (dansa clàssica), Central School of Ballet (Londres) (obtenció: BA (Hons) Degree in Professional Dance and Performance), Grau en Estudis Anglesos (UNED). Actualment, estudia el Màster de Formació del Professorat (UNED). Carrera de ballarina: Teatrul de Balet Sibiu (Romania), del 2014 al 2020. Ballarina (demi solista), professora de ballet a l’escola associada a la companyia i repetidora d’assajos. Papers destacats: 4 petits cignes (Llac dels Cignes), princesa hongaresa (Llac dels Cignes), amigues d’Aurora (La Bella Dorment), Dansa dels Mirlitons (El Trencanous), Dansa Espanyola (El Trencanous), Solveig (Peer Gynt), solista en creacions neoclàssiques i contemporànies de diversos coreògrafs. Altres actuacions: Jurat en diferents competicions de dansa a Romania (2014-2020).
Què fa fora de l’escenari? El dia a dia del ballarí
La pregunta usual que una persona afronta quan diu que és ballarina és: “I com et guanyes la vida?”. Malauradament, els ballarins no són lliures d’aquesta idea preconcebuda de l’artista com a mort de gana, sense ofici ni benefici.
La realitat, però, és que ser ballarí implica una formació com la que es necessita per exercir qualsevol altre ofici, i s’exerceix en jornades laborals de vuit hores diàries, si no més, remunerades com qualsevol altra feina. L’espectador, però, només veu el producte resultant d’aquesta feina: la peça de dues o tres hores que es representa a l’escenari.
Dur a terme un espectacle de dansa amb èxit requereix el manteniment d’una forma física equivalent a la d’un esportista d’elit, l’aprenentatge i posterior assaig minuciós de la coreografia, preparar diferents espectacles simultàniament i amb diversos repartiments per a cada espectacle…
És una professió molt dura, poc estable, de duració limitada i molt competitiva, però segueix havent-hi moltíssims joves que volen dedicar-s’hi. Per què no els oferim oportunitats laborals aquí, a casa nostra?