Monogràfics

- Aquest event ja ha passat.
Sessió 1 – Johann Sebastian Bach (1685-1750)
13 febrer @ 18:00 h

Fitxa:
Joan Vives (Mataró, 1964) és flautista de bec, professor d’història de la música i divulgador musical. Inicia la seva formació a l’Escola de música de Mataró. Estudià flauta de bec al Conservatori Superior Municipal de Barcelona, obtenint per unanimitat els premis d’honor de “Grau professional” (1986) i “Virtuosisme” (1988). Després rebrà classes dels flautistes Kees Boeke, Marieke Miessen, Baldrick Deerenberg, Walter van Hauwe, Pedro Memmelsdorf, Marion Verbruggen i Hans Martin Linde. Ha realitzat una important activitat concertística des del 1980 amb diversos grups de cambra i orquestrals, realitzant concerts per Alemanya, Àustria, Itàlia, França, Andorra, i arreu de l’Estat Espanyol. També enregistraments discogràfics, radiofònics i per a Televisió. Com a instrumentista actualment és integrant de diferents grups com “Els Ministrils, quartet de bec”, “Quartet barroc de Sant Simó” i el “Trio barroc del cafè”, entre altres col·laboracions… El seu vessant de divulgador musical el porta, a partir del 1987, a fer gran quantitat de conferències, cursos i seminaris amb regularitat, principalment a Catalunya. També a escriure sovint articles per a diverses publicacions. És locutor-redactor de Catalunya Música (Canal radiofònic de la Corporació Catalana de mitjans audiovisuals) des de l’inici de les seves emissions el Maig del 1987 i ha estat professor d’història de la música a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) entre 1996 i 2020.
Dilluns, 13 de febrer de 2023, a les 18.00h
- Introducció i 1a. etapa: d’Eisenach a Weimar (1685-1717) “El Bach organista”
El seu temps: l’entorn geogràfic, social i musical. Els Bach a Turíngia: antecedents familiars. Naixement a Eisenach Període de formació a Ohrdruf i Lüneburg, estada a Arnstadt, Mülhausen i Weimar i els viatges (Lübeck i Hamburg). Maria Barbara. La producció de joventut.
Dilluns, 20 de febrer de 2023
2a. Etapa: Cöthen (1717-1723) “El Bach Kapellmeister”
Dilluns, 27 de febrer de 2023
3a. Etapa: Leipzig (1723-1750) “El Bach Kantor”
Johann Sebastian Bach (1685-1750). El més gran mestre de tots els temps?
La voluntat de retrobar i incidir en la figura de Johann Sebastian Bach i la voluntat d’apropar-nos i conèixer millor tant la dimensió personal com la seva aportació musical, ens porta a fer un cicle al seu entorn. L’espectacular domini de l’arquitectura musical, la profunda expressivitat del seu llenguatge, no ha deixat de generar veneració al públic de tots els temps. Paradigma del barroc musical alemany, el cert és que la seva creació parteix d’unes arrels estètiques certament antigues i es projecta cap el nostre temps com si es tractés de l’obra d’un veritable visionari.
Bach estimat, adorat, però no sempre ben comprès pel gran públic. Ningú no qüestiona Bach, però a vegades, en la més profunda intimitat, molts melòmans voldrien desxifrar una mica millor els seus codis i entendre així més bé les claus que fan de les seves composicions un referent de vàlua extraordinària en el marc de la història general de la música. Retrobarem Bach i resseguirem la seva producció per intentar interpretar algunes de les claus que ens facin entendre perquè és el més gran mestre de tots els temps.