Conferències

- Aquest event ja ha passat.
Vida i obra d’un gran naturalista: el prof. Jordi Sabater Pi
25 abril @ 18:00 h

Fitxa:
Jordi Serrallonga (Barcelona, 1969) és arqueòleg, naturalista i explorador. Professor de Prehistòria, Antropologia i Evolució Humana de la Universitat Oberta de Catalunya i docent en els Màsters de Primatologia (Universitat de Girona) i de Comunicació i Mediambient (Universitat Autònoma de Barcelona). Col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, codirector del Projecte Animals Invisibles i coordinador científic de Pessics de Ciència (Ajuntament de L’Hospitalet). Premi de recerca de la Sociedad Geográfica Española, és autor de diversos llibres. Per exemple: Dioses con pies de barro (Crítica), África en 10 palabras (Plataforma), i Mite, Vida i Extinció. Animals Invisibles (Nórdica/CapitánSwing). Dirigeix diverses expedicions arqueològiques, primatològiques i etnogràfiques per Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania; alhora que col·labora, com a divulgador científic, en diferents mitjans de comunicació (premsa escrita, televisió i ràdio). Ha comissariat nombroses exposicions i participat en sèries documentals.
Vida i obra d’un gran naturalista: el prof. Jordi Sabater Pi
L’any 1966, Jordi Sabater Pi rescatà un goril·la albí a l’antiga colònia de Guinea Equatorial.
El petit primat captiu havia estat exhibit com una raresa i romania molt malalt; les atencions de la Núria Cuca, els fills del matrimoni –Oriol i Francesc– i del mateix naturalista autodidacta van fer possible que el goril·la es recuperés. Finalment, Nfumu Ngi va arribar al Zoo de Barcelona de l’època de l’alcalde Porcioles. A Barcelona, arran d’un article a la revista National Geographic, li van posar el nom de Copito de Nieve: Floquet de Neu.
Però això només va ser una anècdota dins la llarga trajectòria d’en Jordi Sabater i Pi. La seva gran troballa científica va ser l’any 1967, quan va observar com els ximpanzés eren capaços d’emprar i fabricar eines. De forma independent, la primatòloga britànica Jane Goodall havia observat el mateix al Parc Nacional de Gombe (Tanzània, Àfrica oriental). Els resultats van ser publicats a la revista Nature. Tota una revolució en el terreny de la ciencia, ja que sempre s’havia dit que la separació entre humans i animals radicava en l’ús i fabricació d’instruments.
Sabater i Pi va anar molt més enllà i afirmà que, fora dels humans, existien cultures animals. Unes idees que li van valer el reconeixement internacional, però molta incomprensió i rebuig a casa nostra. Qui fou aquest gran científic?