
abril 2021
TOT ESTÀ PER FER: CONVERSA AMB PLÀCID GARCIA-PLANAS
Barcelona, 1940. Llicenciat en Dret i Periodisme. Va començar escrivint a El Correo Catalán, ABC, Destino, Ínsula i Cuadernos para el dialogo. El 1964 va entrar a la secció internacional de La Vanguardia, i des de llavors no ha canviat mai de diari ni de secció. Ha estat corresponsal a Atenes, París i, finalment, Beirut, des d’on ha cobert tots els conflictes de l’Orient Mitjà dels últims cinquanta anys. Ha publicat diversos llibres, com El decano o Un barceloní a Beirut. Ha rebut la Creu de Sant Jordi i la Encomienda de Isabel la Católica, i ha guanyat els premis de periodisme Vázquez Montalbán, Cirilo Rodríguez i l’Ofici de periodista del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Per saber-ne més »Fatiga pandèmica
Professor Catedràtic de Psicologia Mèdica a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona. La seva línia d’investigació se centra en l’estudi dels aspectes psicològics, estils de vida i factors biològics que expliquen el manteniment de la salut cerebral i mental al llarg de la vida, especialment en l’edat avançada. Per la seva recerca utilitza principalment tècniques d’imatge cerebral com la ressonància magnètica i eines d’estimulació cerebral no invasiva. Ha participat i liderat diversos projectes d’investigació, dirigit 10 tesis doctorals i publicat més de 140 articles en revistes científiques especialitzades. Actualment, és l’Investigador principal del projecte ‘Barcelona Brain Health Initiative’, realitzat des de l’Institut Guttmann, i que fa un seguiment a llarg termini d’una població de més de 5.000 persones, incloent un subestudi específic de la COVID-19. També és investigador principal per la Universitat de Barcelona del projecte Europeu ‘Lifebrain’, que vol entendre com es manté la salut del cervell des de la infància a l’edat avançada.
Per saber-ne més »Tirant lo Blanc, en ple segle XXI
Màrius Serra (Barcelona, 1963) és escriptor, llicenciat en Filologia Anglesa i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Les seves creacions giren al voltant de la literatura, la comunicació i el joc. La seva obra literària, guardonada amb premis com el Ciutat de Barcelona, Serra d’Or, Lletra d’Or, Ramon Llull o Sant Jordi, comprèn novel·les com Mon oncle, Farsa, De com s’escriu una novel·la, Plans de futur o Res no és perfecte a Hawaii, relats com La vida normal, assajos com Verbàlia o D’on trec el temps, novel·la negra amb la sèrie Comas, llibres infantils com Les aventures de la Napeu i llibres tan personals com Quiet, en el qual retrata la vida al costat del seu fill discapacitat, portada al teatre amb el títol Qui ets?. Actualment, és el responsable dels mots encreuats en català de La Vanguardia i el de l'espai L'enigmàrius d'El matí de Catalunya Ràdio.
Més informació a: www.mariusserra.cat
Audicions íntimes – Tempus Trio
Concerts de cambra comentats i amb diàleg amb els músics, presentats per Xavier Chavarria. AUDICIONS ÍNTIMES és un cicle de concerts de música de cambra en un format original i innovador, que permet gaudir de la música des d’un punt de vista inusual i d’una forma més intensa i propera. Els concerts estan protagonitzats per músics professionals i experimentats, amb una gran capacitat comunicativa. El repertori escollit per a cada recital és molt variat, amb petites…
Per saber-ne més »maig 2021
Amèrica i el trumpisme. Passat i futur. Conversa
Periodista. Actualment presenta el TN migdia però ha editat i presentat també altres telenotícies, com el TN Vespre i el TN Matí. Ha presentat i dirigit diversos programes especials d’Educació, Salut i Economia sobre la Covid. Ha estat corresponsal de TV3 als Estats Units del 2014 a finals del 2017.
Va iniciar-se als mitjans locals: Ràdio Gràcia, Tele Gràcia, Tele Horta Guinardó, Barcelona televisió. Ha estat redactora i presentadora de programes de debat com Dret a Parlar de TVE o d’entrevistes com Un dia a la Vida de TV3. Productora en programes d’humor com Surti com Surti a TV3.
Bona part de la seva trajectòria ha estat a TV3: La Revista, De Vacances, telenotícies, programes electorals, la Marató o el Paisatge Favorit de Catalunya. També ha dirigit el programa d’estiu de Catalunya Ràdio, Un altre món, on ha fet col.laboracions als matins amb Xavi Freixes,
Professora de periodisme televisiu a la Blanquerna, Universitat Ramon Llull, 2008-2010
Els orígens de Hollywood. A la recerca del somni americà
Llicenciat en Dret, i Tècnic de Comunicació de l’Ajuntament de Matadepera, col·labora des del 1994 en nombrosos mitjans de comunicació com a comentarista cinematogràfic, entre els quals actualment destaca RAC 1 (“El Basar de les Sorpreses” al Via Lliure).
Autor de diversos articles de cinema, va ser coautor amb Josep Torrella del llibre Sabadell, Cent anys de cinema (1996), i amb Jordi Tomàs del llibre El cinema amateur a Catalunya (2009), a banda de participar en el Diccionari del Cinema a Catalunya (2006) que va coordinar Joaquim Romaguera.
Va ser comissari de “Sabadell, càmera i acció. Exposició sobre la història del cinema a Sabadell”, organitzada per l’Ajuntament de Sabadell al 2019. En aquest 2021 s’ha publicat el catàleg de l’exposició, de la qual n’ha estat també l’autor. També en aquest any col·labora com articulista a la revista Serra d’Or
La resistència guerrillera llibertària a Catalunya (1939-1963)
Barcelona 1949. Empresonat al 1974 i llicenciat en Història Contemporània al 1980. Historiador i activista social. De jove va participar en el Moviment Obrer Autònom i en el MIL i l’Olla a finals del franquisme.
Autor de més de 500 articles periodístics amb temàtica històrica, social.
Ha fet exposicions d’història: “Les col·lectivitzacions a Catalunya (1936-1939)”,1983, i “El Maquis als països catalans (1939-1963)”, 1984.
També, documentals: Guionista de “El maquis a Catalunya (1939-1963)” en 7 capítols a TVE de Catalunya (1988-1989) i “24 anys de guerrilla llibertària a Catalunya” 2018.
Entre les publicacions de llibres, destaquen: Anarquisme i alliberament nacional (1987 i 2007), Antologia poètica a la memòria de Salvador Puig-Antich (1996), El MIL y la Olla (2014), Quico Sabater i la guerrilla anarquista (2015), Oriol Solé Sugranyes, 40 anys després (2016), Salvador Puig-Antich, 45 anys després (2019) i Josep Lluis Facerias i els seus grups d’acció (2020). En els darrers anys s’ha dedicat a recuperar la memòria de la lluita i la resistència llibertàries, tot participant com a activista en el moviments socials i en alternatives autogestionàries a la societat capitalista.
Per saber-ne més »Què han de fer les persones grans per mantenir una bona salut bucodental
Llicenciat en Odontologia per l’Université Libre de Bruxelles (Bèlgica), 1995.
Máster de Cirurgia i Implantació bucal. Facultat d’Odontologia, UB.
Professor del màster de Cirurgia bucal i Implantologia bucofacial. Facultat d’Odontologia, UB.
Odontòleg, Cirurgià bucal i coordinador de la Unitat d’Odontologia del Servei Assistencial de Salut de l’UAB.
Cirurgià bucal del Centre Odontològic Ronda (centre Branemark), dirigit pel Dr. Ramon Martinez Corrià,
Lleida.
Odontòleg i Cirurgià bucal de Clusellas Dental, S.L.
juny 2021
Una altra Barcelona
Va néixer a Castellar del Vallès el 19 de maig de 1979, però viu a Barcelona des del 2005. És llicenciada en periodisme per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Va començar a la ràdio municipal de Castellar i a ComRàdio, però des del 2001 treballa a Betevé, on actualment dirigeix i presenta el programa d’actualitat barcelonina Bàsics. A la televisió pública de Barcelona, hi ha fet de redactora, editora i conductora dels informatius. També opina sobre Barcelona a El Periódico i ha col·laborat en diferents programes de Catalunya Ràdio i TV3.
Per saber-ne més »Cuina sostenible
Ada Parellada: Granollers, 1967. Semproniana: Barcelona, 1993.
No són les dates de naixement i de defunció. No! Sóc ben viva, i fins i tot una mica vivales. Són les dates de naixement, totes dues. Una, de quan vaig venir al món i l’altra, de quan vaig venir al món de la cuina i la gastronomia.
Des del 1967 fins al 1993 em van batejar, vaig anar a estudi i vaig aprendre a estimar. També vaig anar al cinema, vaig tenir amics i fins i tot sortia a sopar.
Des del 1993 fins avui, no hi ha hagut tant de cinema, menys estudis, sopo al Semproniana, i els meus amics són els llobarros i les botifarres negres. Una altra vida, sí, entre cassoles, plats i cullerots. Una segona vida plena de vida. M’agrada menjar, beure, riure, cuinar i escriure.
Menjar, beure i riure no em costa gens. Cuinar i escriure, de vegades ho faig per obligació, però sempre em fa feliç.
El nostre ofici, un esforç diari i continuat, és un compendi de sabor i gent, converses i productes, aromes i riures, cassoles i petons furtius, i es barreja amb el batec de la vida.
La justícia Espanyola: punts forts i punts febles
Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona. Autor d'una extensa obra, entre la qual destaquen les monografies "La cosa jutjada", "La valoració de la prova", "El dubte en el procés penal" i “Intel·ligència Artificial i procés judicial ". Professor visitant en diverses universitats d'Alemanya, Itàlia, França i de la majoria de països d'Amèrica Llatina. Doctor Honoris Causa per cinc d'elles.
Per saber-ne més »