
abril 2023
Joan Salvat-Papasseit. Un home entusiasta, un poeta intens.
Antoni Dalmases (Sabadell, 1953)
Llicenciat en Filologia Hispànica. Professor de llengua i literatura. Escriptor.
Membre del Col·lectiu Pere Quart. Col.laborador a la premsa escrita i a la ràdio.
Autor d’una trentena de llibres per a totes les edats i dels assajos L'obra poètica de Pere Quart (1980) i Caos a les aules (2012).
Ha obtingut, entre altres, els premis següents:
Premi Gran Angular de novel.la juvenil 1992, per Doble joc. Premi Octubre de novel.la 1993, per L’última primavera. Premi Sant Joan-Caixa Sabadell 1998 de narrativa, per Al mig del camí.
Premi Gran Angular de novel.la juvenil 2005, per Jo, el desconegut (amb versió cinematogràfica dirigida per Joan Mallarach i protagonitzada per Fernando Guillén).
AUDICIONS ÍNTIMES – Santi Mirón i Marc Sumsi
Santi Mirón, viola da gamba Marc Sumsi, clavicèmbal Santi Mirón, viola de gamba Neix a Barcelona i comença a estudiar viola da gamba l’any 1995 amb Clara Hernández i amb Pere Ros al Conservatori d’aquesta ciutat. L’any 1998 va ser admès al Conservatori d’Estrasburg on va estudiar amb Guido Balestracci i Martin Bauer, i obté la “Medaille d’Or” l’any 2000. Posteriorment va estudiar a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb Sophie Watillon i…
Per saber-ne més »El mètode científic
Llicenciat en Química per la UB, químic i divulgador de la ciència.
Creació de materials informàtics avançats orientats a l’ensenyament de la Ciència i les Matemàtiques: produccions per a editorials especialitzades i generalistes, com Edebé, Planeta, Enciclopèdia Catalana; o museus, com CosmoCaixa, Expogràfic, Siracusa…
Participació habitual com a ponent en el Curs Internacional de Museologia Cientìfica de CosmoCaixa.
Des de fa deu anys, imparteix conferències i seminaris als circuits d’Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de les diferents universitats de Catalunya i en diversos centres culturals i educatius, sempre en el camp de les Ciències i les Matemàtiques.
Una mirada a dos artistes contemporanis, Jaume Plensa – Sessió 1
Pintora, escultora i il·lustradora. Cultiva també la creació com a autora de l’escenografia i el vestuari teatral.
Fa cinquanta anys que exposa, arreu de Catalunya i a diferents llocs d’Europa, una obra expressionista-mediterrània-matèrica, que neix de les entranyes. Presenta monogràfics de l’entorn humà i cultural que sent més proper, dins del seu país, Catalunya; i treballa tan lliure com n’és capaç, fet que la connecta amb les seves arrels culturals i familiars.
La docència de cinc dècades (escoles, instituts, centres d’art infantils i adults, direcció d’escoles d’art, Aules de la gent gran, Universitat de Barcelona, Catalunya ràdio, TV3) l’engresca a encomanar la passió per l’Art, que entén com un desvetllament, un enorme benefici i una necessitat, per a construir una societat més evolucionada i feliç
Vida i obra d’un gran naturalista: el prof. Jordi Sabater Pi
Jordi Serrallonga (Barcelona, 1969) és arqueòleg, naturalista i explorador. Professor de Prehistòria, Antropologia i Evolució Humana de la Universitat Oberta de Catalunya i docent en els Màsters de Primatologia (Universitat de Girona) i de Comunicació i Mediambient (Universitat Autònoma de Barcelona). Col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, codirector del Projecte Animals Invisibles i coordinador científic de Pessics de Ciència (Ajuntament de L'Hospitalet).
Premi de recerca de la Sociedad Geográfica Española, és autor de diversos llibres. Per exemple: Dioses con pies de barro (Crítica), África en 10 palabras (Plataforma), i Mite, Vida i Extinció. Animals Invisibles (Nórdica/CapitánSwing). Dirigeix diverses expedicions arqueològiques, primatològiques i etnogràfiques per Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania; alhora que col·labora, com a divulgador científic, en diferents mitjans de comunicació (premsa escrita, televisió i ràdio). Ha comissariat nombroses exposicions i participat en sèries documentals.
Una mirada a dos artistes contemporanis, Lita cabellut – Sessió 2
Pintora, escultora i il·lustradora. Cultiva també la creació com a autora de l’escenografia i el vestuari teatral.
Fa cinquanta anys que exposa, arreu de Catalunya i a diferents llocs d’Europa, una obra expressionista-mediterrània-matèrica, que neix de les entranyes. Presenta monogràfics de l’entorn humà i cultural que sent més proper, dins del seu país, Catalunya; i treballa tan lliure com n’és capaç, fet que la connecta amb les seves arrels culturals i familiars.
La docència de cinc dècades (escoles, instituts, centres d’art infantils i adults, direcció d’escoles d’art, Aules de la gent gran, Universitat de Barcelona, Catalunya ràdio, TV3) l’engresca a encomanar la passió per l’Art, que entén com un desvetllament, un enorme benefici i una necessitat, per a construir una societat més evolucionada i feliç
maig 2023
100 anys del descobriment de la tomba de Tutankhamon
Felip Masó (Barcelona, 1973) és llicenciat en Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona. La seva especialitat és la Història Antiga i l'Arqueologia del Pròxim Orient. Com a arqueòleg ha treballat amb la Universitat de Barcelona a Síria i també ha participat en diferents missions arqueològiques a Síria, Israel i Jordània.
També és autor de nombrosos articles sobre història antiga i arqueologia de l’Orient Pròxim, en publicacions com ara National Geographic, Sapiens, Arqueo, Història i Vida; i és també autor dels llibres Grandes Civilizaciones: Mesopotamia, de National Geographic (2013), i Historia de la Antigua Persia. De Ciro a Alejandro (DSTORIA, 2016) i La tierra de Canaán (Planeta, 2018).
Actualment, treballa a Arqueonet Cultura, com a professor d'Història Antiga i com a guia cultural de viatges.
EL TEMPS I ELS CONWAY de J.B.Priestley
SORTIDA AL TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA Dijous, 11 de maig de 2023 a les 19h (SORTIDA A LES 17 h) Sortida de Castellar del Vallès (Carrer Balmes/cantonada ronda Llevant) PREU: 36,00€ (tot inclòs) – No socis, 40,00€ - Import, que us serà carregat en el vostre compte de l’entitat bancària corresponent DISPOSEM DE 35 LOCALITATS QUE SERAN ADJUDICADES SEGUINT L’ORDRE D’INSCRIPCIÓ Dies d’inscripció: dimarts, 25 d’abril i 2 de maig 2023, al mostrador d’atenció al…
Per saber-ne més »Les dones valentes i aliades de l’orient mitjà
Txell Feixas Torras (Mediona, 1979). Fa més de vint anys que es dedica al periodisme i en els últims cinc ha treballat com a corresponsal a l’Orient Mitjà des de Beirut per a la Corporació de Mitjans Audiovisuals. En aquesta etapa ha cobert la guerra de Síria, el conflicte a l’Iraq, la caiguda d’Estat Islàmic, les Marxes pel Retorn a Gaza, el retorn del règim talibà a l’Afganistan, l’explosió al port libanès de Beirut o el terratrèmol a Turquia entre altres esdeveniments.
Ha publicat ‘Dones valentes’ i ‘Aliades. Les nenes de Xatila desafien les regles del joc’, tots dos llibres amb l’editorial ‘Ara Llibres’.
L’han guardonat amb el Premi Comunicació de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans digitals i el Premi Bones Pràctiques en Comunicació no Sexista que atorga l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, per un periodisme rigorós i per donar visibilitat a les dones en zones de conflicte.
Garbuix a la justícia espanyola? Què hi té a dir la intel·ligència artificial?
Jordi Nieva Fenoll és Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona.
Autor d'una extensa obra, en la qual destaquen les monografies “El fet i el dret a la cassació penal”, “La cosa jutjada”, “La valoració de la prova”, “El dubte en el procés penal” i “Intel·ligència Artificial i procés judicial".
Professor visitant a diverses Universitats d'Alemanya, Itàlia, França i de la majoria de països d'Amèrica Llatina. Doctor Honoris Causa per cinc d’aquestes universitats americanes.
AUDICIONS ÍNTIMES – Júlia Farrés-Llongueras, Elías Arranz, Hèctor Valls
Una experiència musical diferent. Una manera més intensa de viure la música. Un format creat i presentat per Xavier Chavarria Talarn. Dijous, 25 de maig 2023, a les 18:00 – A l’Auditori Júlia Farrés-Llongueras, soprano Elías Arranz, baríton Hèctor Valls, piano Júlia Farrés-Llongueras, soprano Es va formar amb Mati Pinkas a Barcelona i amb Renata Scotto a l’Òpera Studio de l’Acadèmia Santa Cecilia de Roma. El 2010 va ser premiada al Premio Internazionale di…
Per saber-ne més »Són els robots un perill per a la humanitat?
Jordi Vallverdú (Ph.D., M.Sci., B.Mus, B.Phil) és investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (CREA) i Professor Agregat del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Compta amb més de 150 publicacions acadèmiques (103 articles, 47 capítols de llibre, 5 llibres com a autor, 13 llibres editats).
Com a docent a la plataforma Coursera (Coursera és una plataforma d'educació virtual gratuïta creada el 2011, fundada pels professors de Stanford, Andrew Ng i Daphne Koller, i desenvolupada per la Universitat de Stanford per oferir cursos oberts de formació a distància), compta amb més de 200.000 seguidors. L'any 2022 va impartir la conferència TED “Deep Learning...i a mi què? La venjança dels matemàtics”, en l’àmbit del TEDxUABarcelona
Desenvolupa les seves investigacions dedicades als aspectes cognitius i epistèmics de la Filosofia de la Computació, la Filosofia de les Ciències i la IA. Les seves investigacions exploren també els aspectes ètics d'aquestes investigacions.
juny 2023
Viatge a Budapest – 2023
Horaris de vols 05/06 Barcelona-Budapest 09.50-12.30 09/06 Budapest-Barcelona 17.30-20.10 5 JUN Dilluns Arribada a l’aeroport. Trasllat i dinar a un restaurant típic. Trasllat a l’hotel. A la tarda realitzarem un tour orientatiu per la ciutat. Farem un passeig pel centre per conèixer la zona peatonal del carrer Váci Utca, les places com la de Vörösmarty i acabarem a la vora del Danubi. 6 JUN Dimarts Esmorzar i visita de la part Buda i del barri del…
Per saber-ne més »El canvi del clima: és una emergència?
Físic (1953). Ha treballat en Termodinàmica de processos irreversibles, Radiació solar i Teledetecció i, actualment, en Física ambiental i canvi climàtic. Ha estat l’impulsor de la creació dels estudis de Ciències ambientals a la UAB i a la UdG. Ha publicat una setantena d'articles científics i una desena de llibres; i ha col·laborat en la premsa escrita, especialment a La Vanguardia, Avui i El Temps.
Actualment, és catedràtic de Física de la matèria condensada de la UAB, i President del Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ha estat secretari general de l'Institut d'Estudis Catalans (2017-2021), i President de la Fundació Emys (2016-2021).
Ha coordinat els dos primers "Informes sobre el Canvi Climàtic a Catalunya". De 2011-2016 ha estat Secretari de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
Ha estat guardonat amb un accèssit del premi Divulga, amb el premi de la Fundació Enciclopèdia Catalana a la Investigació Científica, amb el Premi Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans, amb el premi de literatura científica de la Fundació Catalana per a la Recerca i amb la Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Els canals d’Urgell. Passat, present i reptes de futur
Filla de pagesos nascuda a Mollerussa, capital de la comarca del Pla d’Urgell, el bell mig de la plana regada pels Canals d’Urgell, companya de vida d’un enginyer amb granges al secà i mare de dos fills adolescents.
- Llicenciada en història per la Universitat de Lleida
- Postgrau en Direcció i Gestió d’Institucions, Empreses i Plataformes Culturals per l’Institut de Formació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra
- Màster en Gestió Cultural per la UdL
- Màster en Administració i Gestió d’Empreses per la EAE Business School de la Universitat de Barcelona.
Ha estat 13 anys com a Directora de l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell i 2 anys com a Directora de la Fundació Canals d'Urgell.
Concert Dumpy Lobsters
ARTUR REGADA: Contrabaix i veu JULI AYMÍ: Clarinet OSCAR FONT: Trombó i veu JOSEP TRAVER: Guitarra i ukelele Quartet integrat per quatre músics ben coneguts en l’àmbit del jazz clàssic, DUMPY LOBSTERS (llagostes grassonetes) ofereixen un repertori variat de jazz clàssic farcit d’humor, tant en les traduccions de les lletres dels temes que canten com en la relació que estableixen amb el públic durant el concert. Un espectacle que pot recordar la manera de fer…
Per saber-ne més »